Рискът от затлъстяването бе тема на обучение на здравните специалисти от болницата

---
14.03.2024 / 09:00

Обучение на специалистите по здравни грижи на тема: „Затлъстяване. Лечение на затлъстяването. Хранителен режим, физическа активност“ се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ - Сливен. Лектор беше д-р Наталия Канева – началник на Отделението по ендокринология към болницата. Присъстваха 69 специалисти по здравни грижи.

Според дефиницията на Световната здравна организация /СЗО/ затлъстяването представлява хетерогенен многофакторен синдром на прекомерно отлагане на мастна тъкан в тялото, което повлиява неблагоприятно на здравето. Затлъстяването е метаболитно заболяване с характер на епидемия и е водеща причина за смъртност и инвалидизация в Европа и по света. То е основна причина за появата на редица рискови фактори и хронични заболявания като хипертония, дислипидемия и захарен диабет тип 2, предизвикващи сърдечно-съдови усложнения, повишен риск от редица карциноми и висока смъртност. Ето защо, контролът на теглото играе основна роля в управлението на сърдечно-съдовите рискови фактори и последствията от тях.

В изложението си Д-р Канева посочи комплексните фактори, водещи до затлъстяване, като „повишен калориен прием”, „генетична предразположеност”, „намалена физическа активност” и др. Участниците в обучението бяха запознати с методите за определяне на степента на затлъстяване чрез изчисляване на Индекс на телесната маса. Обърнато бе специално внимание на висцералното натрупване на мастна тъкан, като показател за висок риск за влошаване на здравословното състояние.

Разгледани бяха психологическите профили на пациентите с наднормено тегло и затлъстяване и как те приемат храната и храненето и каква е тяхната оценка за теглото им, намират ли го за наднормено.

Д-р Канева запозна участниците в обучението със заболяванията, които съпътстват затлъстяването и какъв е рискът от повишаването на Индекса за телесна маса /ИТМ/, както и безспорните ползи от понижаването на телесното тегло, като „подобряване на инсулиновата чувствителност и гликемичния контрол”, „подобрения в серумните нива на триглицеридите, общия холестерол, LDL-C и концентрациите на HDL-C”, „намаляване на систоличното и диастоличното кръвно налягане”, „подобрения в структурата и функцията на сърдечно-съдовата система”.

Лекторът представи съвременните тенденции в медикаментозното лечение при пациенти със затлъстяване, както и методите на бариатричната хирургия. Особено внимание беше обърнато на хранителните режими, подходящи при такива пациенти, като се обсъдиха ползите и недостатъците при някои от тях. Неразделна част от лечението на пациенти с наднормено тегло и затлъстяване е препоръчването на подходяща физическа активност, която да подпомогне пациентите в справянето с излишните килограми.

Обучението приключи с обсъждане на възникналите въпроси и изпитен тест.

 

 

 

 

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев